vrijdag, mei 26, 2006

24 mei: 'chasen' in oerwoud-Missouri

De weerkaarten lieten zien dat het zware weer van gisteren zich vandaag naar het oosten, richting Illinois en Missouri zou verplaatsen. Na een vrij korte nacht in Topeka, Kansas begonnen we tegen het middaguur onze tocht richting het oosten over Interstate 70. Onderweg via Kansas City naar Columbia kwamen we de nodige cumuluswolken tegen, die rond een uur of twee geleidelijk het congestus-stadium bereikten. Nabij Concordia zagen we ten noorden van de interstate een forse ontwikkelende bui, die gaanderweg zelfs een verlaging onder de updraft begon te krijgen; dit zou wel eens leuk kunnen worden!

Bij Boonville gingen we van de interstate af om even via draadloos internet onze bui op de radar te bekijken, die mooi geïsoleerd bleek te zijn. We besloten deze bui te volgen naar het noorden, ook omdat we af en toe mooie verlagingen zagen die mogelijk een ontwikkelende wallcloud zouden kunnen betekenen. Tijdens een korte stop voor foto's zagen we richting het westen nog een mooie regenvoet.


Verder naar het noorden echter leek de bui langzaam zijn organisatie te verliezen, waarop we besloten naar het zuiden te rijden omdat daar ook enkele buien tot ontwikkeling waren gekomen die we zouden kunnen onderscheppen.Tijdens een sanitaire stop in Rolla kwam op onze NOAA Weather Radio het bericht binnen dat in een aantal counties net ten zuiden van ons een tornado warning actief was! In die richting zagen we ook fikse buientorens die duidelijk overhelden met de hoogte: een teken van verticale windschering. We besloten dan ook om snel nog wat verder naar het zuiden te gaan om deze bui te achtervolgen. Tot onze spijt echter kwamen we er al snel achter dat het landschap van Missouri veel weg heeft van een oerwoud, waardoor we de bui maar moeilijk konden benaderen en met het ondergaan van de zon namen onze kansen om nog iets te zien ook snel af. Wel zagen we nog wat mammatus onder het aambeeld van de bui.


Uiteindelijk besloten we dan ook om de dag voor gezien te houden en koers te zetten naar Springfield, in het zuidoosten van Missouri, voor de overnachting.

1 Comments:

At 27 mei, 2006 13:48, Anonymous Monique Stenquist said...

Leuk om jullie chase te lezen hier aan de kust in Southport, Noord Carolina. Wij hadden gisteravond ook enorme stormen die vanuit het westen (Charlotte, NC) aankwamen. Veel plezier op jullie reis, keep your eyes on the sky!

 

Een reactie posten

<< Home