maandag, mei 15, 2006

14 mei: supercell in zuid-Texas

We zijn rustig ontwaakt in Motel 6 in San Angelo met nota bene Twister op tv! Vandaag zouden we niet ver hoeven rijden, want het koufront zou volgens de NWS op de weather radio zich in het gebied van de I-10 iets ten zuiden van ons ophouden. Om 12:00 verlieten wij het motel om te gaan ontbijten en wireless internet te zoeken. Dat vonden we, maar tijd voor ontbijt was er niet want er zaten al cellen ten oosten van ons, die we ook konden zien tussen de cumuli - 1 met overshooting top en splashing cirrus. Ze bewogen langzaam naar het zuiden. Wij naar Sonora de I-10 op met Bernard als stuurman, en nog vergeefs geprobeerd een weggetje naar het noordoosten te nemen - te avontuurlijk met wildroosters en half in de bush, dus maar weer terug naar de snelweg. We besloten in Junction internet te checken. Daarbij kwamen we onder een rommelige, zeer vochtige lucht van 7/8 lage cumuliforme wolken. De radar zei dat er twee interessante buien zaten, beide erg steady met puntige westkant, de grootste de I-10 kruisend. Eigenlijk toen een verkeerde beslissing genomen oost over deze weg verder te gaan, maar veel opties ter correctie zijn er in dit gebied niet bepaald. De onweersbui doemde op zuidoost van ons, een fantastisch aambeeld met updraft toren! Het onvermijdelijke kon niet uitblijven, regen en hagel in de noordzijde.Wel werden we een tijd lang getracteerd op fraaie bliksems. Door de bui heen naar het zuiden kwamen we uiteindelijk eruit bij Hondo, met zicht op een obscure wallcloud, maar werden weer door regen en hagel overmeesterd. Nóg verder naar het zuiden dus, maar weer duurde het lang voordat we ervooruit kwamen. Om 19:15 doemde opeens de wallcloud weer op in de buurt van Dilly - vanuit "bear's cage" perspectief, met een ronde updraft boven ons. Het lukte niet om foto's te maken omdat de neerslag ons alweer pakte. We verlieten daarop de bui om het aambeeld in het westen met ondergaande zon te nemen, maar dat was zeer uitgestrekt.De bliksems waren onderweg zo mooi (crawlers, inslagen) dat we er een fotosessie aan waagden! Dit leverde ieder van ons mooie beelden op, genomen op reactie, zelfs Dan scoorde zijn eerste bliksemfoto met een digitale compactcamera op een statief van Harald! Uiteraard gebeurt het nooit dat we de meest fantastische vangen, maar toch :) Ondertussen werden wij en onze camera's van achteren door wat stuivend zand belaagd.

Daarna werd het donker en zijn we weer naar het westen gereden omdat we morgen in (de buurt van) New Mexico moeten zijn. We zijn op dit moment (1:42 am) hongerig (alles gesloten). We zijn in Sonora gestrand in het Best Value motel en we zullen ervaren of dat ook zo is....
ZzzZZzzzZzzzz...

De volgende dag hoort Bernard dat onze cel ergens een tornado heeft geproduceerd, maar we weten nog niet wanneer en waar en hoe dichtbij/ver we er toen vanaf waren, beetje frustrerend natuurlijk. We hebben in ieder geval wat geleerd: neem de bui niet te krap... en zorg dat er drie personen bij de navigatie betrokken zijn - we hebben de auto nu dan ook anders ingericht en gaan zo direct weer op pad!

7 Comments:

At 15 mei, 2006 18:36, Blogger Hanneke said...

Haha de volgende update kwam al terwijl ik een comment op jullie vorige bericht aan het schrijven was :D Geweldig!! En super die bliksemfoto!!

Veel plezier en succes vandaag!
Groetjes,
Hanneke

 
At 15 mei, 2006 20:08, Anonymous Mark Dirksma said...

Geweldig jongens! Super mooie foto's en ik hoop echt dat jullie nog een tornado mogen meemaken!

 
At 15 mei, 2006 20:51, Blogger Yulamarga said...

hey weermannetjes..ik kreeg van Carmen deze blog..en nu kan ik het ook volgen. Gave bliksemfoto's! Fijn om op de hoogte te blijven!
groetjes en we wensen jullie een geweldige tijd daar met alles waar je voor bent gegaan! groetjes van Hans en Marga! en Ozz..Carmen en ik hebben elkaar inmiddels gevonden en zijn NU aan het chatten:)

 
At 16 mei, 2006 10:50, Blogger Yulamarga said...

Hallo guys,
Ik heb een log over jullie gemaakt.
met een link naar hier en de weerpagina's van Oscar, Harald en Bernard. Je kunt dus meer bezoek verwachten! groetjes Marga
[url=http://yula.web-log.nl/log/5843126]Storm chasing op the great plains[/url]

 
At 16 mei, 2006 10:52, Blogger Yulamarga said...

grr ik wilde het even heel mooi maken:) het is dus dan maar de volgende link: http://yula.web-log.nl/log/5843126

 
At 16 mei, 2006 21:53, Anonymous gerard said...

Hoi Oscar!

ik zal deze site ook eens gaan checken! keep on the good hunt. Die foto's zijn super!

Groeten,

Gerard.

Ps: Hanneke heeft mij op deze weblog gewezen, ik zal 'm tzt bij de links zetten op mijn site.

 
At 19 mei, 2006 12:30, Blogger Weerprofeet said...

Heren,

Hebben jullie naast heel veel hamburgers and the weatherchannel ook al echte tornadoes gezien?

Keep up the good work.

 

Een reactie posten

<< Home