zaterdag, mei 20, 2006

17 mei: van Tucson naar Flagstaff: dust devils, onweer en Saguaro cactussen

Vandaag wilden we naar het Saguaro National Park, dicht bij Tucson, maar we misten de afslag. Ondertussen was er al convectie (=buien) ontstaan, niet ver van ons. Opeens zagen we een mooie dust devil (stofhoos) vlak naast de weg, met een buisvormig deel haaks over ons heen! Ook zagen we nu in de verte al een komen en gaan van grote dust devils over een vlakte ten westen van ons. We besloten deze maar te gaan opzoeken. Ondertussen zagen we bliksem door de valstrepen van een bui ten noorden van ons. Helaas was het deze bui die ons de kansen op een mooie dust devil ontnam, door de winderige outflow. Het werd meer een stofstormpje.Alweer een aantal mooie vertikale bliksems, maar door het volle daglicht niet echt fotografeerbaar. Een grote dust devil in de verte had blijkbaar nog een droog stuk grond beschikbaar. Hiervan heeft Bernard betere foto dan hieronder (deze is al aan oplossing onderhevig).
We reden verder naar het noorden, en kwamen door het begin van de avondspits bij de grote stad Phoenix. Midden in de stad spotten we vanuit de auto nog een intensief roterende dust devil! Op naar het noorden, richting Flagstaff. Een heel gebied vol Saguaro cactussen lonkte naar ons en Bernard wilde zeker niet Arizona verlaten zonder foto's ervan! We hebben ons dus weer uitgeleefd. Mooie verschillende cactussoorten, ze waren indrukwekkend (en stekelig volgens Harald)! Dit was zo'n 5 mijl ten zuiden van Rock Springs.
Verder naar het noorden, bij Cortes, maakten we een volgende stop. Er begonnen zich leuke buien te ontwikkelen,


en vooral naarmate de zon lager zakte en de mammatus en virga ook, werd het fotogeniek. De bliksems waren niet echt fotografeerbaar en het stadium van de bui waarin dit gebeurde was maar van korte duur. Het was al de vijfde dag op rij dat we onweersbuien om ons heen hadden!