zaterdag, mei 13, 2006

De chasereis is begonnen

Onze aankomst te Dallas Forth Worth verliep niet geheel probleemloos. Oscars vlucht vanuit New York werd maarliefst 7 uur uitgesteld en die van Bernard ruim 2 uur. Het duurde dan ook tot diep in de nacht voordat iedereen ter plaatse op het vliegveld was en we uiteindelijk onze bus hadden gehuurd. Overigens is het ophalen van mensen te DFW vrijwel niet te doen! Het vliegveld is slecht georganiseerd en de vluchtinformatie over de betreffende vluchten werd niet gegeven.

Vandaag rijden we van Dallas naar Wichita Falls, waar wij ons volgende hotel hebben geboekt. Het plan is om deze dag te benutten om de bus in te richten, inkopen te doen en verder onszelf voor te bereiden op het weer van zaterdag. Er ligt dan als het goed is een dryline in de buurt van de TX panhandle. Gelukkig is er vandaag geen weer van betekenis op de Plains, zodat we kunnen
bijkomen van de lange nacht en reis.

woensdag, mei 10, 2006

De grote reis gaat beginnen!

Op 11 mei zullen Dan, Oscar, Harald en Bernard elkaar ontmoeten op het vliegveld van Dallas/Fort Worth in Texas. Het is dan al in de nacht Nederlandse tijd, maar onze dag zit er nog niet op. Na het ophalen van de gereserveerde huurbus, zullen we namelijk nog een eindje moeten rijden. De eerste nacht wordt doorgebracht in een motel in Sweetwater, TX.

De kans op buien is de eerste dagen niet overdreven groot, maar ook niet nul. Meest waarschijnlijk zullen we ons geluk op vrijdag en zaterdag zoeken bij de zogenaamde dryline in het westen van Texas. De dryline is de scheidslijn tussen warme en vooral droge "woestijnlucht" met warme en vooral vochtige subtropische lucht. Op deze dryline ontstaan onder de juiste condities soms hele lokale buien die zwaar weer kunnen produceren. Deze eventuele bui wordt dan wel omringd door blauwe lucht wat het een ideaal fotografie-onderwerp maakt!

In de loop van het weekeinde neemt de kans op frontaal onweer toe en is er kans op een MCS, een grootschalig onweerscluster. Bij dergelijke fenomenen zijn vooral de bliksems interessant. Ook vlak na het weekeinde zijn enkele onweerssituaties mogelijk.

Daarover later meer, eerst een lange reisdag voor de boeg.
Tot in Texas!

dinsdag, mei 09, 2006

Buien of bust?

De vertrekdatum nadert met rasse schreden. Over 48 uren vliegt een groot deel van het team ergens boven de Atlantische Oceaan!
Waarschijnlijk zal het met tegenwind en turbulentie wel meevallen, alhoewel de kans daarop bij aankomst in Chicago en New York wel toeneemt. Hopelijk levert dat geen vertragingen op!
Als alles naar wens verloopt, zullen we donderdagavond tussen 19 en 20 uur (LT ofterwijl CDT, diep in de nacht Nederlandse tijd) elkaar ontmoeten op het vliegveld van Dallas/Fort Worth. Daar zal de huurbus ook gehaald worden en daarna zullen we waarschijnlijk nog een stukje rijden naar het door ons gereserveerde motel. Waar precies is nog niet duidelijk.

De modeloutput van vandaag is niet bijster hoopgevend. Donderdag heeft een actief koufront een groot deel van de onstabiliteit boven de Plains verdreven. Vrijdag en in het weekeinde trekt dit front echter als warmtefront over het westen van de Plains weer naar het noorden. Dat is gunstig, want dan keert de vochtig warme lucht weer deels terug! Ook moet de kans op onweersbuien weer wat groter worden, al lijkt het met de dynamiek nog tegen te vallen. Het is allemaal erg onzeker, maar tijdens de periode vrijdag t/m dinsdag zijn er zeker wel een paar kansen.
De lange termijn weerkaarten zien er momenteel hopeloos uit. Bruin bakken onder een blauwe lucht boven de Plains of toch maar een andere regio bezoeken? Net als de afgelopen week gebeurde, kunnen deze kaarten echter zomaar minder negatief uitvallen. Daar hopen we dan maar op! :)

zondag, mei 07, 2006

A change for the better!

Zo zie je maar dat al te ver vooruit kijken mbv weerkaarten niet altijd zinvol is. De huidige evolutie laat namelijk een geheel ander beeld zien! Als we aanstaande donderdag landen bestaat er nog altijd een kans op frontaal onweer rondom DFW, het SPC verwacht een kans op "severe weather" in zuidelijk TX die dag. Het lijkt echter voor ons allemaal wel mee te vallen en bovendien moet het weer ook niet al te slecht worden ivm de kans op delays of zelfs het moeten uitwijken naar een ander vliegveld. Die kans lijkt vooralsnog niet groot.
We moeten de komende dagen ook beslissen waar we de eerste nacht door gaan brengen. Op basis van de huidige weerkaarten en het feit dat we een vermoeiende reisdag hebben meegemaakt, lijkt een overnachting nabij DFW de beste optie.

Tegen en vooral in het weekeinde lijkt de kans op onweer op de zuidelijke Plains ineens siginificant veel beter geworden. De grondstroming wordt al heel snel zuidelijk met aanvoer van warme en vochtige licht. Op grotere hoogte staat een redelijke jet uit het WNW. De onstabiliteit neemt dus al snel weer toe en voor zaterdag t/m maandag worden nu goede buienkansen berekend. Daarna zou een rug van hoge druk de atmosfeer kunnen gaan stabiliseren, maar dat is nog ver weg. Hopelijk blijven de vooruitzichten voor komend weekeinde zoals ze nu zijn!